ПОДПИСКА в подкрепа на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев”

Във връзка със скандалните обвинения в медиите по повод резултатите от изпитите за НВО за 7-ми клас, публикуваме пълния текст на подписката на родители на настоящи и бивши ученици на 125 СОУ „Проф.Боян Пенев“.

Всички желаещи да подкрепят инициативата, могат да го направят следващата седмица от 13 до 17 юни 2016г. в Учителската стая на 125 СОУ.

„Уважаеми госпожи и господа,

Подписите по-долу са на родители, учители и граждани, които по един или друг начин са имали допир и преки впечатления от учебната дейност, преподавателския състав и ръководството на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ в гр.София. Събрахме ги по повод изявленията на проф. Сава Гроздев в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия, излъчени на 08.06.2016 г.

Категорично заявяваме, че това са клевети, целящи дискредитирането на училището пред обществеността и с подписите си заставаме в защита на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев”, ръководството, учениците – завършили и настоящи, преподавателите и г-жа Мадлен Христова.    В излъчения репортаж, проф. Сава Гроздев хвърли обвинения за изнасяне на задачите по математика за НВО за 7 клас, вследствие на което учениците са постигали небивал резултат. Ние, долуподписаните, излизаме в защита името на училището, в което са се обучавали и се обучават нашите деца. Цитираните отлични оценки са от първия модул на Националното Външно Оценяване, решаването на задачите от който, за учениците от математическите паралелки на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев” представлява детска игра.

Такава статистика не само, че е реална и логична, но е и традиция през изминалите години. А причината за тези резултати е само една и е изключително простичка: тези деца УЧАТ, на тях се ПРЕПОДАВА, от тях се ИЗИСКВА, те се трудят, за да покажат това, на което са способни.  Всяка справка със статистики и списъци намира учениците на 125 СОУ„Проф. Боян Пенев” в началните позиции на международни, национални и регионални състезания по математика, като тези изяви са свързани с отличия, грамоти и медали, извоювани с много труд и още повече знания.

Изключително безотговорно и граничещо с престъпление е да се подценяват и омаловажават усилията на учениците, преподавателите и ръководството на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев” за постигането на тези високи резултати. А те са факт, който няма как да бъде оспорен от разхвърляните и неаргументирани реплики на проф. Гроздев, получил думата пред огромната зрителска аудитория на Нова телевизия. Недопустимо е да се изслушват подобни обвинения, унизително е да се нападат доказали се преподаватели и специалисти.

В заключение бихме искали да кажем, че нелепите твърдения, тиражирани от проф. Гроздев чрез Нова телевизия не ни обиждат, защото гореизброените постижения на учениците от 125 СОУ „Проф. Боян Пенев” говорят сами за себе си и не е необходимо никакво тълкуване и коментари. Оставаме с надеждата, че следващ път, от трибуната на медиите ще ни бъде предоставена възможността да се похвалим с постиженията си и да споделим положителния опит, мотивирайки други хора за подобни успехи.

Убедени сме, че именно те – успехите,  правят училището желано и предпочитано. Искаме да стане ясно, че все още има учители, призвани да бъдат такива. Вярваме, че съществуват възможности тези учители да не бъдат оклеветявани, а мотивирани и стимулирани, за да запазят своя ентусиазъм.“

ПОДПИСКА в подкрепа на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев”
Tagged on: