Награди „Достойните българи 2018“

16-тата церемония по награждаването „Достойните българи“, инициатива на вестник 24 часа и Българска национална телевизия, се състоя на 19 март и бе излъчена по Канлал 1 на БНТ  на 20 март от 22:00 часа.

На церемонията присъства г-жа Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев“, учители и съучениците на Любомир Михайлов от 5В клас, страдащ от церебрална парализа. На тях им бе връчена наградата „Достйните българи 2018“ за това, че сбъданаха мечтата му да учи заедно с приятелите си.

Припомняме, че на 15 септември учителите на 125-о училище се отказаха от цветята си за първия учебен ден, за да може да се съберат средства за закупуване на акумулаторна количка, с която Любчо да може да се придвижва самостоятелно в училището. В рамките на два часа и благодарение на усилията на деца, учители и родители, бе събрана сумата от 10 019.77 лв. С тази сума бяха закупени инвалидна количка с джойстик и олекотена рингова количка за вкъщи.

Инициативата получи обществена публичност след излъчването на репортаж по bTV Новините на журналиста Мария Сивкова, която също бе отличена на церемонията.

Ето и какво споделя малкия Любчо: „Благодаря много, ама изключително много на моите приятели. Това е голям подарък за мен.  С новата количка е много хубаво. Мога сам да се справям – в училище, навън, във физкултурния салон, по магазините, навсякъде, а децата са много добри приятели“.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV , Любчо завършва интервюто с думите:„Искам да кажа такива деца като мен да не се предават. Има и добри моменти, има и лоши моменти“.

Кадри от предаването „Тази сутрин“ и интервюто, излъчено на 20 март 2018г. по bTV, както и репортажа на Мария Сивкова, може да прегледате тук.

Запис от награждаването

Награди „Достойните българи 2018“
Tagged on: